BZ zunaj Slovenije

ANJA ŠTEFAN V SRBIJI (2. - 6. maj 2017)

 

 

S pripravami za srečanje s pesnico, pisateljico in pripovedovalko Anjo Štefan smo pri dop. pouku slovenščine v Srbiji pričeli v marcu. Učenci to izjemno ustvarjalko poznajo že od prej, saj pri pouku pogosto obravnavamo njene pesmi in zgodbe. Društvo Slovencev Kredarica v Novem Sadu se je 21. aprila pridružilo slovenski Noči knjige -  mlajši in odrasli učenci dop. pouka slovenščine so z drugimi člani društva spoznavali njena besedila, izdelovali lutke, risali risbe za kamišibaj, pripravljali kviz o avtorici in njenem delu, pekli pravljične palačinke ...

V sredo, 3. maja, je priljubljena avtorica prispela v Zrenjanin, kjer so jo sprejeli v DS Planika. Učenci dop. pouka slovenščine so pripravili krajši nastop z njenimi besedili, nato pa je Anja Štefan vsem priredila nepozaben večer s pesmimi, zgodbami, petjem. V četrtek, 4. maja, so jo pospremili na pot v Novi Sad. Tudi v Društvu Slovencev Kredarica so učenci pripravili krajši nastop in razstavo izdelkov, ki so nastali v Noči knjige. Ustvarjalka je vse navdušila z zgodbami, petjem, z lepoto slovenske besede. V petek, 5. maja, je nadaljevala pot v Beograd. V Društvu Slovencev Sava so jo pričakali domači učenci in učenci iz Vršca in Gudurice. Po krajšem nastopu učencev je Anja Štefan predstavila del svojega bogatega ustvarjanja – z animacijo učencev, petjem, pripovedovanjem.  Zadnji dan gostovanja je bil v soboto, 6. maja, v DS Emona v Rumi. Člani društva so zanjo pripravili razstavo ročnih del, mlajši učenci pa zaradi vznemirjenosti niso mogli nastopati. Anja Štefan je vse prisotne, med njimi so bili tudi učenci iz Vrdnika, Iriga in predstavnici OŠ Jova Jovanović Zmaj (s to šolo je OŠ Ob Rinži iz Kočevja prav ta dan podpisala protokol o sodelovanju) očarala z interpretacijo cele palete ljudskih in njenih besedil.

Anja Štefan je v vseh krajih pripravila tudi razstavo svojih knjig in prisotni so jih z velikim zanimanjem listali. Pred in po nastopih so obiskovalci želeli poklepetati z avtorico in Anja jim je z veseljem in srčnim zanimanjem prisluhnila.

Cenjeni gostji se iz srca zahvaljujemo za nepozabne nastope, za njene izjemne knjige in zgoščenke, ki nam jih je podarila, in tudi za vedno dobrodošle Cicibane in Cicidoje. Obisk Anje Štefan odmeva še naprej, učenci bodo z njenimi pesmimi in dramatizacijami nastopali na tradicionalni prireditvi Naša slovenska beseda v Zrenjaninu.

 

V biltenu beograjskega DS Sava je že objavljen prispevek o srečanju z našo drago ustvarjalko:

http://www.drustvosava.org/index.php/arhiva-novosti/221-anjine-besede-imajo-moc

 

Zelo smo hvaležni Društvu Bralna značka Slovenije - ZPMS in Uradu za Slovence po svetu, ki sta nam omogočila to čudovito doživetje.

 

Milena Spremo, Tatjana Bukvić, Zoran Jovičić in Rut Zlobec