BZ zunaj Slovenije

DRUŠTVO BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE – ZPMS NA OBISKU V PORABJU


16. januarja 2018
se je delegacija Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS odpravila med porabske šolarje. V Porabju so namreč praznovali 30-letnico organiziranih obiskov literatov in gledaliških skupin na porabskih narodnostnih šolah pod okriljem Bralne značke.

V Kulturnem domu v Gornjem Seniku je potekalo druženje s šolarji, ravnateljico in učitelji Dvojezične OŠ Jožefa Kočiša Gornji Senik ter Valerijo Perger, višjo svetovalko za šolstvo Slovencev na Madžarskem z Zavoda za šolstvo RS v Murski Soboti. Ogledali so si lutkovno predstavo Grdi raček Grajskega lutkovnega gledališča Sevnica. Predstavo so si ogledali tudi šolarji v Števanovcih.

V Gornjem Seniku se je prisotnim kot slavnostna gostja pridružila tudi Karolina Kolmanič, pomurska pisateljica, glavna pobudnica Bralne značke v Porabju in dolgoletna aktivna članica Programskega odbora Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS.

 

                   

DSC3324

Grajsko lutkovno gledališče Sevnica (Bernard Pungerčič)

                

  

DSC3314

Karolina Kolmanič, pomurska pisateljica

 

Fotografije: Ani. A. Korošec (Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS)

 

DEDEK MRAZ IN BOŽIČEK MED BANJALUŠKIMI OTROKI


Za podmladek se Društvu Slovencev Triglav Banjaluka ni treba bati. V soboto, 16. decembra, je v Židovskem kulturnem centru kar vrvelo, toliko je bilo malčkov, ki so prišli počakat dedka Mraza. Nekateri so še v plenicah, drugi pa že obiskujejo dopolnilni pouk slovenščine. Učenci, ki hodijo k pouku, so recitirali pesmi slovenskih pesnikov, najmlajši so jim pozorno prisluhnili.
Po programu otrok so sledile še pravljice in pesmi v izvedbi Brede in Darka Kočevarja iz Črnomlja. Umetnika iz kulturno-umetniškega društva Zlata skledica sta predstavila umetnost gledališča kamišibaj. Pripeljala ju je gospa Branka Bukovec z Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto. Tako smo v Banjaluki prvič lahko prisluhnili temu gledališču med slikami in besedami, ki je v Sloveniji zelo priljubljeno.
Po kulturnem programu smo poklicali dedka Mraza. Ni prišel sam, z njim je bil tudi Božiček, v dvorani pa sta ga počakala dva palčka pomagalčka. Palčka sta poskrbela, da nihče izmed otrok ni ostal brez darila. V velikih paketih so bile poleg slaščic tudi knjige, za njih je zahvaljujemo Bralni znački Slovenije in založništvu Buča. Zgodbe v slovenščini bodo otroke spremljale v prihodnjem letu, ob njih se bodo nekateri naučili prve slovenske besede. Po sproščenem druženju z dedkom Mrazom in Božičkom smo si zaželeli veliko lepega v letu, ki prihaja.


Fotografije

 

Barbara Hanuš, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Banjaluki

 

Ustvarjalno dopoldne s Petrom Škerlom

 

V soboto, 28. oktobra, se je slovenski ilustrator Peter Škerl v Banjaluki predstavil učencem dopolnilnega pouka slovenščine.    

 

V Klubu narodnih manjšin so 27. oktobra odprli razstavo ilustracij, ki jih je Peter Škerl naslikal za delo Georga Orwella Živalska farma. Učenci so si ogledali razstavo, avtor je spregovoril o svojem ustvarjanju. V Klubu so bile tudi druge knjige, ki jih je ilustriral. Učenci so jih lahko prelistali in primerjali ilustracije – svetle podobe, ki prevladujejo v knjigah Klobuk gospoda Konstantina, Šola ni zame, Kje živijo živali?, Nefertiti, in temnejše v nagrajenih delih Močvirniki in O kravi, ki je lajala v luno

 

DSCN1812

 

Peter Škerl je učence vodil pri likovnem ustvarjanju. Vsak učenec je dobil svojo črko, z vodenimi barvicami in temperami so slikali predmete, pri katerih je ta črka začetni glas. Nastala so zelo lepa dela, ki smo jih razstavili na tradicionalnem martinovanju.

 

DSCN1827

 

Z obiskom Petra Škerla smo obeležili 31. oktober, dan reformacije. Letos mineva 500 let od začetka reformacije, ki je Slovencem prinesla prvo knjigo, zato je bilo praznovanje s knjigami primerna priložnost, da se spomnimo Primoža Trubarja in drugih del, ki predstavljajo temelj slovenskega jezika in kulture.

 

DSCN1837

 

 

Barbara Hanuš, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Banjaluki