Za uporabo košarice je potrebna prijava.
Presentation in English Slovene Reading Badge Society | Dimičeva 9, 1000 Ljubljana, Slovenia | Tel: +386 1 430 05 57, 58
O nas | Kontakt | Lokacija
Povečaj besedilo
Pomanjšaj besedilo
Zveza prijateljev mladine Slovenije

Prijava na stran

E-Mail:

Geslo:

   Registracija
Pozabil sem geslo

Prijava na e-mail obvestila

Tiskanju prijazen izpis

PRIMERI DOBRE PRAKSE

Stran:
12345>>

OŠ MILOJKE ŠTRUKELJ NOVA GORICA -
SREČANJE S TONETOM PRATLJIČEM

 

Objavljamo nekaj fotografij s srečanja s Tonetom Partljičem, ki jih je poslala naša mentorica Boža Peršič z OŠ Milojke Štrukelj iz Nove Gorice.

 

 

    

 

 

ZAKLJUČEK BRALNE ZNAČKE 2016/17 V OŠ VELIKI GABER

 

Tudi v letošnjem šolskem letu smo, tako kot že nekaj let prej, za vse učence šole priredili srečanje z ustvarjalcem, tokrat z ilustratorko Majo Kastelic, že na začetku nove sezone bralne značke v oktobru ob tednu otroka. Naša rojakinja, Trebanjka, nam je predstavila svoje delo, zlasti večkrat nagrajeno knjigo Deček in knjiga ter učence povabila k branju za bralno značko.

V mesecu maju v tednu ljubiteljske kulture pa smo organizirali tri zaključne prireditve za  učence vsake triade posebej, ki so z branjem vztrajali do konca in osvojili bralno značko. Izvedla jih je knjižničarka in specialna pedagoginja Mira Grahek.

Učenci prve triade so se na prireditvi ob zaključku bralne značke od srca nasmejali smešnim zgodbicam, ki sta si jih piščančka Mufko in Cufko izmišljala ob ključnih besedah znanih pravljic, ki jima jih je predstavil krokodil Mojmir. Zgodbo je napisala pisateljica Polonca Kovač, ki je v letošnjem šolskem letu praznovala svoj 80. rojstni dan. Učencem je bilo zanimivo, da pisateljica živi zraven ljubljanskega živalskega vrta in ji je vse te nadvse humorne zgodbice verjetno kdaj prišepnil na uho prav krokodil.

Učenci druge triade so na zaključni prireditvi počastili spomin na sto let staro knjigo Martin Krpan z ilustracijami Hinka Smrekarja, ki je izšla v ponatisu pri založbi Prešernova družba v zbirki Zlati bralec, zlata bralka Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS leta 2007. Najprej so skupaj obnovili zgodbo o Martinu Krpanu in izpostavili njegove lastnosti, zaradi katerih nas še danes navdušuje in je za mnoge Slovence največji literarni junak. Nato so si pogledali še druge izdaje Martina Krpana. Na koncu pa so ob sliki in besedi spoznali tudi avtorja te priljubljene povesti, Frana Levstika, ki jih je navdušil s svojim prizadevnim delom za uveljavljanje slovenskega jezika v časih, ko je bil ta zapostavljen.

Učenci tretje triade pa so se na prireditvi ob zaključku bralne značke poglobili v življenje in delo Williama Shakespeara. V lanskem letu smo se namreč spominjali njegove 400-letnice smrti. Ob slikoviti projekciji, ki je nastala ob tej častitljivi obletnici v njegovem rojstnem kraju Stradfordu na Avonu, so spoznali zanimivo zgodbo največjega dramatika vseh časov.

Vsi učenci, ki so osvojili bralno značko, so bili deležni čestitk, priznanja pa bodo dobili na zaključni šolski prireditvi junija. Še posebej pa so bili izpostavljeni letošnji zlati bralci, to so devetošolci, ki so brali knjige za bralno značko vseh devet let in bodo na zaključni prireditvi poleg priznanja dobili tudi knjižno nagrado. Letos je bilo zlatih bralcev štirinajst, kar je procentualno glede na vse učence v 9. razredu rekord v zadnjih nekaj letih. To so učenci: Larisa Črček, Kaja Grm, Eva Hočevar, Sara Kek, Ksenja Lavš, Sara Ozimek, Gašper Pintar, Klara Piškur, Zala Predalič, Blaž Rebolj, Tjaša Rupnik Zidar, Klavdija Strmole, Urh Šadl in Lana Trlep Kotar.

 

 

Iskreno čestitamo zlatim bralcem in vsem drugim učencem, ki so osvojili  bralno značko ter seveda njihovim mentorjem!

 

Napisala: Mira Grahek

Foto: Andreja Jaklič

 

Bralno značko praznovali z odličnimi gostjami
(OŠ POD GORO SLOVENSKE KONJICE)

 

V mesecu maju na OŠ Pod goro Slovenske Konjice tradicionalno pripravijo slavnostne prireditve za Bralno značko. Letos so v goste povabili izvrstno pesnico in pisateljico Bino Štampe Žmavc. S svojo toplino, znanjem in ustvarjanjem je navdušila učence od 3. do 9. razreda. Mladi bralci so iz njenega bogatega pesniškega opusa pripravili recitacije, zapel je tudi mladinski pevski zbor.
Najmlajši so praznovali z domačinko, raznovrstno ustvarjalko, Majo Furman, ki jim je pripravila lutkovno - pripovedno predstavo Zgodboljub in Rimofila. Skozi predstavo, kjer sta glavno vlogo odigrala knjižna črvička, so mladi bralci izvedeli veliko zanimivosti o nastanku knjige in se hkrati nadvse zabavali.
Pa še ena ustvarjalna gospa jih je obiskala in jih popeljala v svet pravljic - Marika Mihelčič, rojena Zrečanka, ki sedaj živi v Ljubljani. Prireditev je prisrčno zaokrožil otroški pevski zbor.

 

S pogovorom s književnico, pravljicami in gledališčem so letos nagradili »bralne značkarje« na konjiški OŠ Pod goro.

 

Poročilo poslala: Maja Olup

 

Stran:
12345>>

 • Javna agencija za knjigo
 • Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu
 • Mestna občina Ljubljana
 • Mobitel
 • Hofer
 • Elektro Ljubljana, Podjetje za distribucijo električne energije, d.d.
 • NLB Vita
 • Elektro Maribor
 • Ceeref
 • Bazar