Beremo skupaj

BEREMO SKUPAJ PLAKAT 420 594 2020 final
1/4

MARKO KRAVOS - NAGOVOR NA POSVETU BRANJE KOT VREDNOTA?; 8. SEPTEMBER 2020

 

 

Beremo skupaj z Nacionalnim mescem skupnega branja 2020
(8. september-11. oktober 2020)

 

Po dveh uspešnih izpeljavah Nacionalnega meseca skupnega branja (NMSB), ki ju je spremljala promocijska akcija Beremo skupaj, bomo pobudniki in soorganizatorji tudi letošnjo jesen pripravili številne dejavnosti, s katerimi bomo promovirali branje in povezovanje ob in s knjigami. Letos bo Nacionalni mesec skupnega branja – NMSB 2020 potekal med 8. septembrom 2020 (mednarodni dan pismenosti) in 11. oktobrom 2020 (do zaključka Tedna otroka®).

Pozornost bomo po eni strani namenjali izjemni mreži splošnih knjižnic, po drugi pa poudarjali pomen domače knjižnice, ki ima velik vpliv na bralno pismenost in vzgojo bralcev za vse življenje. Kako pomembna je dostopnost do bralnih gradiv, smo se morda v celoti zavedli šele v času, ko so bile knjižnice in knjigarne zaprte. Tudi zato bomo posebej pozorni tako na mrežo knjigarn z možnostmi spletnih poti do knjig, kot na pomen dostopov do e-zbirk različnih bralnih gradiv. 

 

Na spletni strani https://nmsb.pismen.si/dogodki je odprt dogodkovnik, v katerega organizatorji vnašajo svoje dogodke. Vanj bodo vključeni vsi, z branjem in knjigami povezani dogodki – ne samo »v živo«, temveč tudi tisti v spletnih učilnicah, pogovori/druženja prek spleta, virtualni knjižni sejmi, prodajne akcije v spletnih knjigarnah in še in še – da bi dobili kar se da živahno in popolno sliko bralnega dogajanja po vsem slovenskem prostoru. Če ste sodelovali pri lanski skupni akciji in ste dogodke že vpisovali, se prijavite  z uporabniškim imenom in geslom, ki ga že imate. Vsi drugi se boste seveda lahko registrirali letos. Ne pozabite: spletni dogodkovnik je za vnose in načrtovanje bralnih dejavnosti »odprt« vse leto!


Vabimo vas tudi, da všečkate FB profil projekta.

 

BEREMO SKUPAJ Z UNESCO ŠOLAMI

K sodelovanju v NMSB 2020 ponovno vabimo ustanove, združene v UNESCO mrežo. Med vpisanimi dogodki teh ustanov bomo izbrali tri (1 x vrtec, 1 x OŠ, 1 x SŠ) najbolj smiselne, najbolje organizirane, izpeljane … . Izbrane ustanove bomo nagradili z nastopom ustvarjalca in knjižnimi nagradami za bogatitev knjižničnega fonda.

 

V začetku septembra lahko tudi letos pričakujete promocijsko gradivo. Pripravili smo dva plakata. Avtorja sta Marjan Manček in Matjaž Schmidt.

Letošnjo podobo NMSB 2020 prispeva Javna agencija za knjigo Republike Slovenije iz projekta Radi beremo.

 

Ostalo gradivo je dostopno na: https://nmsb.pismen.si/gradiva/


NAROČILNICA ZA PLAKATE

 

Beremo skupaj!