NACIONALNI MESEC SKUPNEGA BRANJA

coh za spletno

logo NMSB2

 

http://www.bralnaznacka.si/sl/nacionalni-mesec-skupnega-branja/

 

Nacionalni mesec skupnega branja smo osnovali Bralno društvo Slovenije, Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Društvo slovenskih pisateljev, Mariborska knjižnica, Mestna knjižnica Kranj, Mestna knjižnica Ljubljana, Slovenska sekcija IBBY, Združenje slovenskih splošnih knjižnic in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije.

 

S prvim Nacionalnim mesecem skupnega branja želimo predstavili skupno delovanje, ki bo prispevalo k boljšemu prepoznavanju pomena bralne pismenosti in bralne kulture na nacionalni ravni ter omogočilo celovitejšo nacionalno skrb za to pomembno področje. Z NMSB se vključujemo tudi v gradnjo nacionalne mreže, ki se na podlagi predloga Nacionalne strategije za razvoj bralne pismenosti vzpostavlja že v letu 2018. Dolgoročni cilj nacionalne mreže je dvig bralne kulture in bralne pismenosti vseh prebivalcev v Sloveniji, v slovenskem zamejstvu in med Slovenci po svetu.

 

Nacionalni mesec skupnega branja bo imel prav posebno celostno podobo – pri promociji so se nam namreč pridružili nekateri vrhunski slovenski ilustratorji, nagrajenci Slovenskega bienala ilustracije: Suzana Bricelj, Zvonko Čoh, Jelka Godec Schmidt, Marjan Manček, Matija Medved, Andreja Peklar, Peter Škerl in Ana Zavadlav. Predstavitve ambasadorjev: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/sodelujoci/ambasadorji/.

Akcijo je podprlo in se tako zavezalo k sodelovanju kar 45 podpornikov: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/sodelujoci/podporniki/

 

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS bo izvedlo intenzivno javno medijsko in plakatno komunikacijsko akcijo Beremo skupaj (sofinancer akcije je Javna agencija za knjigo RS), o pomenu branja, bralne pismenosti, bralne kulture, v času od Nacionalnega meseca branja (NMSB) vse do izteka leta. Bistveni del pojavljanja v javnosti bo temeljil na ilustracijah osmih zgoraj navedenih priznanih ilustratorjev. Na podlagi ilustracij bo pripravljenih 8 različnih plakatov (1 plakat/1 ilustracija), ki bodo razdeljeni šolam, vrtcem, splošnim knjižnicam, društvom in zvezam prijateljev mladine, zdravstvenim domovom, občinam ... Do konca leta 2018 bodo plakati viseli tudi na plakatnih mestih družbe TAM-TAM. Veseli nas, da so se nam kot medijski podporniki odzvali tudi različni mediji, kjer bodo objavljeni prispevki o Nacionalnem mesecu skupnega branja 2018 (PIL, Pogled, portal Dobre zgodbe, Cicido, Ciciban, Bukla, Delo, Kekec, Radio Triglav Jesenice) in sponzor podjetje HOFER, ki bo v septembru v svojih poslovalnicah akcijo podprlo s prodajo kakovostnih knjig.

 

Pripravljamo različne bralnospodbujevalne dogodke, po vsem slovenskem prostoru bodo potekale prireditve za otroke in mlade, za družine, za odrasle, za strokovne delavce idr. Več in »vse« boste našli v »spletnem dogodkovniku« na: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/.

 

Vabljeni, da se pridružite NMSB 2018 z napovedjo in kratko predstavitvijo svoje dejavnosti, projekta ali programa, ki ga boste izvedli v času od 8. septembra do 8. oktobra 2018 kjerkoli v Sloveniji ali slovenskem kulturnem prostoru v tujini: https://dogodkovnik.acs.si/nmsb2018/vnos/.