Seznam predlogov in povezav

tanja

Mentorji si morda v tem času lahko v miru ogledate Priročnike za branje kakovostnih knjig in Knjigometer, ki jih za spremljanje produkcije pripravlja MKL - Pionirska, Center za mladinsko književnost in knjižničarstvo.

 

Priporočilnica

V Priporočilnici predstavljamo najnovejše mladinske (tudi poučne) knjige. Objavljenih je že lepo število prispevkov (preko 300), v katerih so predstavljene dobre knjige, ki jih boste lahko ponudili v branje svojim učencem, otrokom ali vnukom. Pri večini prispevkih boste našli tudi spodbude za branje, ki jih boste lahko uporabili za morebitno nadaljnje delo s knjigo in motiviranje mladih bralcev. Prosimo vas, da na Priporočilnico opozorite tudi mlade bralce in starše!

 

Biblos

Ponuja izposojo in prodajo e-knjig. Sodeluje z založbami in knjižnicami.

Na Biblosu je na voljo za izposojo kar 542 e-knjig za otroke in mladino: Za otroke in mladino (542)

Za izposojo e-knjig v Biblosu je potreben vpis v eno od splošnih knjižnic. Če starši ali otroci še niso vpisani v knjižnico, jim sporočite, da se je možno v nekatere splošne knjižnice včlaniti na daljavo.

Tukaj lahko preverite, katere od knjižnic ponujajo možnost včlanitve na daljavo: https://plus.cobiss.si/opac7/rsu. 

Kako si v BIBLOSU izposodite e-knjige s člansko izkaznico splošne knjižnice: VIDEO NAVODILO.  

 

Prelistajte kakšno revijo ali drugo spletno gradivo: mklj.si/gradivo/spletni-viri.

 

Uporabljajte:

 

Omogoča dostop do slovarskih informacij čim širšemu krogu uporabnikov, zato omogoča tako povsem preproste kakor tudi zelo kompleksne poizvedbe. Pomagajte si z njim in uporabo predlagajte tudi svojim mladim in njihovim staršem.

 

 

 

Uporabna je morda tudi naslednja povezava: https://www.bralnica.com/aktualno/brezplacne-knjige-na-spletu-25-virov-kjer-si-lahko-brezplacno-preneses-knjige/.

 

Staršem/skrbnikom priporočite:

 

Čebelice

 

Oddaja Lahko noč, otroci

 

Radijske igre za otroke

 

Lahkonočnice

 

E-knjige Argeta Junior

 

Brezplačne e-knjige Založbe Zala.

 

50 brezplačnih e-knjig v spletni knjigarni Mladinske knjige.

 

Boštjan Gorenc Pižama: Pravljice v živo, Književnost v pižami

 

Desa Muck: Pravljice v živo.

 

Žiga X Gombač: Pravljice v živo.

 

Anja Štefan: Šopek ugank s Cerkniškega jezera, Čmrlj in piščalka, Medved, Bobek in zlate kokoši.

 

Vesna Radovanovič: Dežela Velike tovarne besed, Zvezdica.

 

Tudi Mobilna aplikacija Audibook brezplačno omogoča vse zvočne pravljice in ostale otroške zvočne knjige: http://app.audibook.si/

#zvocnepravljice #pravljice #zvocneknjige #avdioknjige #mobilnaaplikacija #Audibook

 

Spremljajte akcijo DIGITALNA SOLIDARNOST: https://digitalna-solidarnost.si/podjetja_in_brezplacne_ponudbe/
Na povezavi najdete seznam podjetji, ki ponujajo brezplačne storitve, ugodnosti ali rešitve za olajšanje življenja ljudi. Med drugimi sta na seznamu tudi založbi Mladinska knjiga ter Založba Rokus Klett, ki omogočata dostop do različnih elektronskih in interaktivnih gradiv.

 

Domače branje v času samoosamitve: spletna kampanja, pri kateri na MMC-ju združujejo moči z Javno agencijo za knjigo (JAK).

 

Arsovo domače branje: izbrana dela iz svetovne in domače književnosti v radijskih literarnih večerih za srednješolce.

 

Izbor kulturno-vzgojnih vsebin, ki so ga v okviru nacionalnega projekta Kulturni bazar pripravili v sodelovanju s kulturnimi ustanovami po vsej Sloveniji. Na povezavi OBVESTILO ZA KOORDINATORJE KUV V VIZ najdete širok nabor spletnih vsebin raznih kulturnih ustanov, ki omogočajo brezplačen ogled lutkovnih in otroških predstav, predstav za odrasle, virtualne oglede muzejev in galerij ter spletno ponudbo ostalih kulturnih ustanov.

 

Muzeji in galerije, ki omogočajo ogled virtualno.

 

Cankarjeva dramatika na splošni maturi iz slovenščine 2020. Zbornik Slavističnega društva Slovenije 29 (Slovenski slavistični kongres, Novo mesto, 3.--5. oktober 2019), stran 263 do 303.

 

Organizacija UNESCO​ je omogočila dostop do svoje svetovne digitalne knjižnice. Ta združuje širok nabor kulturnih in izobraževalnih vsebin. Na spletnem mestu najdete zanimivo gradivo, različna besedila, zemljevide, fotografije, posnetke in filme v sedmih jezikih. Do vsebin lahko dostopate na povezavi: https://www.wdl.org/en/.

 

WORLD DIGITAL LIBRARY

 

6000 mednarodnih spletnih revij, časnikov in časopisov.
Portal PressReader omogoča vsem članicam in članom Narodna in univerzitetna knjižnica​ ter splošnih knjižnic dostop do publikacij v številnih jezikih. Navodila za dostop najdete na naslednji povezavi: https://mreznik.nuk.uni-lj.si/vir/library-pressdisplay.

 

Lutkovno gledališče Ljubljana

Predstave Lutkovnega gledališča Ljubljana bodo v času trajanja epidemije dostopne na povezavi: https://vimeo.com/showcase/6866479

 

Drama bere.

 

Arhiv oddaj 50 knjig, ki so nas napisale.

 

PONUDBA ZALOŽB:

 

Založba Sodobnost: Znižane knjige za krajšanje časa.

MIŠ založba: 25 % popust na vse knjige.

Založba Didakta: Mesec otroških knjig. Izbor otroških knjig po znižanih cenah.

Mladinska knjiga: Veliko spomladansko znižanje in brezplačen dostop do 50 e-knjig.

Založba Zala: brezplačne e-knjige.

Založba Sanje: Sanjska razprodaja.

Založba Desk (Grlica, Meander, Vita, Graffit): s kuponom OstaniDoma lahko knjige s seznama do 16. aprila kupite z 20% popustom.

Založba Beletrina.

Založba Ajda: 20 % popust na vse knjige - do 12. 4. 2020.