V slovo

23480 19 w ivan bizjak

 

 

POSLOVIL SE JE IVAN BIZJAK

 

Tik pred kulturnim praznikom se je poslovil IVAN BIZJAK (1936 – 2018), pedagoški svetovalec, urednik, direktor MK, sodelavec BRALNE ZNAČKE, založnik in pisatelj, Schwentnerjev nagrajenec, zadnji od štirih stebrov BRALNE ZNAČKE.

 

Ob njegovem odhodu oživijo spomini na začetke BRALNE ZNAČKE …

 

Zanimivo je, da so se temelji Bralne značke ustvarjali v žlahtni dvojini; prvi par sta bila ustanovitelja – prof. STANKO KOTNIK je postavil strokovno dorečenost, pisatelj in ravnatelj LEOPOLD SUHODOLČAN pa je skrbel za uresničitev zamisli. Spodbujevalca pa sta bila pedagoška svetovalca PETRA DOBRILA in IVAN BIZJAK. Prof. Petra Dobrila, imenovana bab'ca BZ, je spodbudila nešteto novih značk in ustanovila vseslovensko, CICIBANOVO BRALNO ZNAČKO. Ivan Bizjak pa je bil pobudnik druge, BEVKOVE BRALNE ZNAČKE – letos mineva 55 let – s katero je zaznamoval vse gibanje; pobudnika sta namreč mislila, da se bo povsod razširila Prežihova bralna značka. Tako so se rodile številne bralne značke, hkrati pa obudila tudi številna dela naših pisateljev. Za vse čase je Ivan Bizjak utrdil spoznanje, da so v središču branja sodobna mladinska dela. Če sta Stanko Kotnik in Leopold Suhodolčan utrdila datum prve podelitve – 22. maj 1961, je Ivan Bizjak s predlogom, naj bo 17. september, obletnica rojstva in smrti Franceta Bevka (1890 – 1970), DAN ZLATIH KNJIG, postavil datum za začetek branja v posamezni sezoni.

 

Ivan Bizjak je tudi avtor prvega strokovnega članka o BZ in je tako postavil temelje, kako je treba strokovna znanja približati na poljuden način.

 

Obdobje Bizjakovega vodenja osrednje založbe MLADINSKA KNJIGA pomeni tudi tesno sodelovanje z osrednjim odborom BRALNE ZNAČKE (tedaj sem bil njen predsednik). Za motivacijo značkarjem je Ivan Bizjak ustanovil KLUB ZLATA KNJIGA, da bi  s popustom omogočil nakup določenih knjig in so tako lahko značkarji skrbeli tudi za rast lastne knjižnice.  

 

Treba je še omeniti, da sta osrednji zbirki Mladinske knjige – MOJA KNJIŽNICA in ZLATA KNJIGA – neznansko pospešili, da so se šolske knjižnice začele polniti.

 

Tudi ne dvomim, da ne bi bil Ivan Bizjak zraven, ko je založba Mladinska knjiga za vrhunske dosežke v zvezi s knjigo podeljevala KIPEC FRANCETA BEVKA; tudi BRALNA ZNAČKA ga je dobila!

 

IVAN BIZJAK je v zgodovini BRALNE ZNAČKE ustvaril tako globoko sled, da se ni bati, da bi bilo njegovo delo kdaj pozabljeno.

 

Jože Zupan