Bralne čajanke na daljavo

cajanka

Zaradi velikega zanimanja mentoric in mentorjev branja za krajša izobraževanja "na daljavo" smo v letu 2021 pripravili serijo (osmih) bralnih čajank na daljavo, ki jih bomo izvajali mesečno preko orodja ZOOM.

 

Srečanja bodo namenjena predstavitvam:
-           sodobne mladinske literature,

-           sodobnih metod za razvoj in spodbujanje bralne kulture ter bralne
            pismenosti,

-           ustvarjalcev s področja mladinske književnosti, ki se bodo pridružili
            našim srečanjem,  

-           uspešnih mentorskih praks ter neposrednega dela
            z mladimi bralkami in bralci,

-           priznanj, nagrad za mladinsko književnost …

 

Osma bralna čajanka bo v četrtek, 16. decembra 2021, od 17. 00 do 19.00.

Program:

- dr. Veronika Rot Gabrovec: Prednovoletni sprehod po svetu ilustracije (delavnica)

 

Med čajanko z Veroniko Rot Gabrovec se bomo pogovarjali o in ob ilustracijah, o simbolih in kulturi, o dejavnostih, ki jih lahko izvedemo tudi v knjižnici ali v razredu. Ker napovedujemo delavnico, imejte pri roki papir in barvice, lahko tudi škarje in lepilo (če vaša ustvarjalna metoda in tehnika to zahtevata). Zelo prav vam bo prišel pametni telefon, s katerim boste svoj izdelek fotografirali in nam ga poslali oz. ga delili z nami. Če ste že kdaj delali na skupnih Google dokumentih, vam bodo izkušnje lahko prišle prav - če ne, nič hudega. Najbrž bo živahno, malce kaotično, barvito in predpraznično ... 

Prijave zbiramo do vključno 15. decembra 2021, na info@bralnaznacka.si 


Datumi do konca šolskega leta 2020/2021:

Petek, 12. marec - 17.00-19.00 (že izpeljano, mag. Tilka Jamnik: Predstavitev kakovostnih knjig iz leta 2020 za otroke v predšolskem in zgodnjem bralnem obdobju (za vrtce in družinsko branje))

Četrtek, 15. april - 17.00-19.00 (že izpeljano, dr. Gaja Kos: Nagrade za mladinsko književnost - okrogla miza)

Četrtek, 13. maj - 17.00-19.00 (že izpeljano, Darka Tancer Kajnih: Predstavitev knjige za letošnje zlate bralce Partljič.doc ter pogovor z avtorjem in sourednikom knjige, Prešernovim nagrajencem Tonetom Partljičem)

Četrtek, 17. junij - 17.00-19.00 (že izpeljano, mag. Tilka Jamnik: Knjižne novosti za bralcev 2. triletju OŠ (primerne tudi za počitnikovanje, družinsko branje idr.)

 

Datumi v prvi polovici šolskega leta 2021/2022:

Petek, 17. september - 17.00-19.00 (že izpeljano, mag. Tilka Jamnik: Ponikalnice ne bodo poniknile (predstavitev spremnega gradiva h knjigi); UGANKE: Izbor zbirk ugank iz zadnjih let
mag. Tilka Jamnik: Medgeneracijsko branje v šolskem letu 2021/2022 ter predstavitev dobrih praks iz preteklega leta: Vida Tivadar, POŠ Cvetka Golarja Ljutomer; Nastja Šink, OŠ Žiri; Tina Pajnik, OŠ Vide Pregarc, Ljubljana

Četrtek, 14. oktober - 17.00-19.00 (še izpeljano: Miroslav Košuta in Slavko Pregl: Pogovor z avtorjem ob izidu slikanice za prvošolce.
Predstavitev projektov: Rastem s knjigo in Pot knjige (Tjaša Urankar, JAK), MEGA kviz, Bralna značka in medgeneracijske spodbude (Kristina Picco, Pionirska, MKL)

Četrtek, 11. november - 17.00-19.00 (že izpeljano)

Konrad Zadravec MKL, Pionirska – Centra za mladinsko književnost in knjižničarstvo: Novi Priročnik za branje kakovostnih mladinskih knjig in letošnje zlate hruške.
Mag. Tilka Jamnik, podpredsednica Bralne značke: Nagrajene in nominirane slovenske mladinske knjige 2021.
Dr. Tina Bilban, Slovenska sekcija IBBY: Nagrade za mladinsko književnost v mednarodnem prostoru.
Pia Nikolič, Festival Tinta: Nagrade za najboljši domači in tuji v slovenščino prevedeni strip zlatirepec, tokrat prvič tudi v kategorijah najboljšega domačega in prevedenega stripa za otroke.
Mateja Seliškar Kenda, Društvo slovenskih književnih prevajalcev: Nagrada Vasje Cerarja za prevode mladinske književnosti.

Četrtek, 16. december - 17.00-19.00

dr. Veronika Rot Gabrovec: Prednovoletni sprehod po svetu ilustracije (delavnica).

 

* Lahko se zgodi, da se bodo načrtovani datumi spreminjali. O vseh spremembah vas bomo pravočasno obvestili.

 

Bralne čajanke so brezplačne.

Na čajanke se lahko prijavite kadarkoli. Lahko samo na eno, lahko na vse (še preostale).

 

Za tiste, ki boste to želeli, bomo pripravili 2 vrsti potrdil: za udeležbo na celotnem programu vseh čajank (16 ur), in za udeležbo na 4 čajankah (8 ur).

 

Vabljeni!

 

Dogodek je del programa bralne kulture, ki ga sofinancira Javna agencija za knjigo Republike Slovenije.