Zaključna prireditev ZLATA BRALKA/ZLATI BRALEC 2018/2019

image00067
1/16

27. 5. 2019 je Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS pripravilo osrednjo zaključno prireditev za zlate bralce, osnovnošolce, ki so vseh devet let brali za bralno značko. Zlata bralka, zlati bralec je zbirka knjig, ki jo že šestnajst let podpira družba Telekom Slovenije.
Letos so zlati bralci v dar dobili pesniško zbirko Oblike neba, ki jo je prav zanje posebej preoblikoval Boris A. Novak. Zbirko je ilustriral Marjan Manček.

 

naslovnica OBLIKE NEBA

 

Program je vodil Boštjan Gorenc Pižama, ki se je pogovarjal s slavnostnima gostoma prireditve Borisom A. Novakom in Marjanom Mančkom, program pa je sooblikovala Ljoba Jenče.

 

Z nami je bilo danes skoraj 1300 zlatih bralcev in njihovih mentorjev iz Ljubljane, Dola pri Ljubljani, Medvod in Trbovelj ter z območij Ajdovščine, Celja, Krškega, Maribora, Murske Sobote, Nove Gorice, Pirana, in Zagorja ob Savi, ki so v Ljubljano povečini prišli v organizaciji društev in zvez prijateljev mladine. Naši gostje pa so bili že tradicionalno tudi najboljši zlati bralci slovenskih šol v Italiji, za kar gre zahvala Zavodu za šolstvo RS.

 

SLAVNOSTNI GOVORCI na današnji prireditvi so bili gostitelj Marko Kravos, predsednik Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS; Ranko Jelača, član uprave družbe Telekom Slovenije; Jernej Pikalo, minister za izobraževanje, znanost in šport.

 

Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS in družba Telekom Slovenije sta v okviru zbirke Zlata bralka, zlati bralec do danes podarila zlatim bralcem že 304.500 knjig.

 

Društvo v okviru iste darilne zbirke s knjigami obdaruje tudi prvošolce, doslej jim je podelilo 237.500 knjig, v drugih projektih pa še 25.000 darilnih knjig.

 

Skupaj je Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS ob podpori sponzorjev in donatorjev ter Javne agencije za knjigo v šestnajstih letih razdelilo že 567.000 knjig.

 

Fotografije: Delvin Flisek.

 

 

SPOROČILO ZA JAVNOST

 

NAGOVOR MARKA KRAVOSA, PREDSEDNIKA DRUŠTVA BRALNA ZNAČKA SLOVENIJE - ZPMS

 

GIBANJE BRALNA ZNAČKA


ZLATI BRALEC ZBIRKA

 

 

 


telekom          plakat JAK

 

 

 

____________________________________________________________

 

 

 

Častni pokrovitelj Bralne značke je predsednik Republike Slovenije Borut Pahor.

 

Program Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS sofinancirajo Javna agencija za knjigo RS, Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu, Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (ZRSŠ).
Podporniki Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS so: Hofer, Telekom Slovenije, Elektro Ljubljana, SVIZ Slovenije, Ceeref, pri posameznih projektih pa sodelujejo še drugi sponzorji in podporniki.
Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je član Zveze prijateljev mladine Slovenije.
Besedna zveza Bralna značka® je registrirana blagovna znamka Zveze prijateljev mladine Slovenije.