Za uporabo košarice je potrebna prijava.
Presentation in English Slovene Reading Badge Society | Dimičeva 9, 1000 Ljubljana, Slovenia | Tel: +386 1 430 05 57, 58
O nas | Kontakt | Lokacija
Povečaj besedilo
Pomanjšaj besedilo
Zveza prijateljev mladine Slovenije

Prijava na stran

E-Mail:

Geslo:

   Registracija
Pozabil sem geslo

Prijava na e-mail obvestila

Tiskanju prijazen izpis

BRALNA ZNAČKA ZUNAJ SLOVENIJE

ANJA ŠTEFAN V SRBIJI (2. - 6. maj 2017)

 

S pripravami za srečanje s pesnico, pisateljico in pripovedovalko Anjo Štefan smo pri dop. pouku slovenščine v Srbiji pričeli v marcu. Učenci to izjemno ustvarjalko poznajo že od prej, saj pri pouku pogosto obravnavamo njene pesmi in zgodbe. Društvo Slovencev Kredarica v Novem Sadu se je 21. aprila pridružilo slovenski Noči knjige -  mlajši in odrasli učenci dop. pouka slovenščine so z drugimi člani društva spoznavali njena besedila, izdelovali lutke, risali risbe za kamišibaj, pripravljali kviz o avtorici in njenem delu, pekli pravljične palačinke ...

V sredo, 3. maja, je priljubljena avtorica prispela v Zrenjanin, kjer so jo sprejeli v DS Planika. Učenci dop. pouka slovenščine so pripravili krajši nastop z njenimi besedili, nato pa je Anja Štefan vsem priredila nepozaben večer s pesmimi, zgodbami, petjem. V četrtek, 4. maja, so jo pospremili na pot v Novi Sad. Tudi v Društvu Slovencev Kredarica so učenci pripravili krajši nastop in razstavo izdelkov, ki so nastali v Noči knjige. Ustvarjalka je vse navdušila z zgodbami, petjem, z lepoto slovenske besede. V petek, 5. maja, je nadaljevala pot v Beograd. V Društvu Slovencev Sava so jo pričakali domači učenci in učenci iz Vršca in Gudurice. Po krajšem nastopu učencev je Anja Štefan predstavila del svojega bogatega ustvarjanja – z animacijo učencev, petjem, pripovedovanjem.  Zadnji dan gostovanja je bil v soboto, 6. maja, v DS Emona v Rumi. Člani društva so zanjo pripravili razstavo ročnih del, mlajši učenci pa zaradi vznemirjenosti niso mogli nastopati. Anja Štefan je vse prisotne, med njimi so bili tudi učenci iz Vrdnika, Iriga in predstavnici OŠ Jova Jovanović Zmaj (s to šolo je OŠ Ob Rinži iz Kočevja prav ta dan podpisala protokol o sodelovanju) očarala z interpretacijo cele palete ljudskih in njenih besedil.

Anja Štefan je v vseh krajih pripravila tudi razstavo svojih knjig in prisotni so jih z velikim zanimanjem listali. Pred in po nastopih so obiskovalci želeli poklepetati z avtorico in Anja jim je z veseljem in srčnim zanimanjem prisluhnila.

Cenjeni gostji se iz srca zahvaljujemo za nepozabne nastope, za njene izjemne knjige in zgoščenke, ki nam jih je podarila, in tudi za vedno dobrodošle Cicibane in Cicidoje. Obisk Anje Štefan odmeva še naprej, učenci bodo z njenimi pesmimi in dramatizacijami nastopali na tradicionalni prireditvi Naša slovenska beseda v Zrenjaninu.

 

V biltenu beograjskega DS Sava je že objavljen prispevek o srečanju z našo drago ustvarjalko:

http://www.drustvosava.org/index.php/arhiva-novosti/221-anjine-besede-imajo-moc

 

Zelo smo hvaležni Društvu Bralna značka Slovenije - ZPMS in Uradu za Slovence po svetu, ki sta nam omogočila to čudovito doživetje.

 

Milena Spremo, Tatjana Bukvić, Zoran Jovičić in Rut Zlobec

 

 

ANDREJ ROZMAN ROZA NA DUNAJU (3. - 5. MAJ 2017)

 

Andrej Rozman Roza je na Dunaju nastopil trikrat.

V sredo, 3. 5. 2017, je nastopil na ljudski šoli Stubenbastei (Dunaj), srečanja se je udeležilo . Otroci  otrok in njihovih staršev, ki obiskujejo pouk materinščine (Muttersprachlicher Unterricht), v okviru avstrijskega sistema, kar je mogoče od letošnjega šolskega leta.

V četrtek, 4. 5. 2017, je nastopil za mladostnike in odrasle v prostorih Centra avstrijskih narodnosti. Nastopa se udeležilo 20 udeležencev.

V petek, 5. 5. 2017, je nastopil v knjižnici Kinderbücherei der Weltsprachen (Dunaj). Nastop (Balon Velikon) je bil namenjen družinam z majhnimi otroki, udeležilo pa se ga je okoli 30 udeležencev.  

 

Srečanje z avtorjem je zaključilo bralno obdobje - bralno torbico v šolskem letu 2016/17 za otroke DPS ter otroke, ki obiskujejo pouk materinščine.

 

Gostovanje so podprli Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS, Slovenska iniciativa Dunaj ter knjižnica Kinderbücherei der Weltsprachen. 

 

Foto: Lucija Štamulak

 

Lucija Štamulak

 

Medgeneracijsko branje v Banjaluki

 

Na praznični 27. april smo v Banjaluki pripravili Noč knjige. Z njo smo se spomnili tudi drugih praznikov, povezanih s knjigo. Zamislili smo si medgeneracijsko branje, najmlajši bralec je bil osnovnošolec, najstarejša bralka upokojenka. Za uvod smo prebrali poslanico Rastimo s knjigo, ki jo je ob 2. aprilu pripravila Ruska sekcija Mednarodne zveze za mladinsko književnost. Učenci so dobili razrezane pesmi Saše Vegri, v skupinah so iskali prave naslove pesmim in jih sestavljali v celoto. V zbirki pesmi Naročje kamenčkov so poiskali pesmi, ki so se jih ob prvem branju najbolj dotaknile – nekatere zaradi sporočila, druge zaradi humorja, besednih iger in nežnosti. Vsak je izbral eno in jo predstavil. Pesmi Saše Vegri nagovarjajo bralce različnih starosti, zato so bile odlična izbira za medgeneracijsko branje. Hvala Društvu Bralna značka Slovenija - ZPMS, ki nam je knjige Naročje kamenčkov podarilo. Tako bodo učenci dopolnilnega pouka slovenščine še naprej lahko uživali ob dobri poeziji.

 

    

 

Foto: Barbara Hanuš

 

Barbara Hanuš, učiteljica dopolnilnega pouka slovenščine v Banjaluki

 


PRIPETE DATOTEKE

 • Javna agencija za knjigo
 • Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu
 • Mestna občina Ljubljana
 • Mobitel
 • Hofer
 • Elektro Ljubljana, Podjetje za distribucijo električne energije, d.d.
 • NLB Vita
 • Elektro Maribor
 • Ceeref
 • Bazar