Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS; SEZONA 2018 - 2019

logotip bz

V informacijah za bralno leto 2018/2019 bi vas še posebej želeli opozoriti na naslednje:

 

BRALNA ZNAČKA KOT OBOGATITVENA DEJAVNOST

 

Zavedajoč se pomena razvoja bralne kulture in bralne pismenosti ter v luči sprememb in preizkušanj različnih modelov organizacije dela na šolah smo pripravili okvirni poskusni model sistemske umestitve Bralne značke na osnovnih šolah. Zavedamo se, da so prakse po Sloveniji izjemno raznolike, odvisne tako od izhodišč, ki so jih postavile začetne matične bralne značke, kot od kasnejšega razvoja programa na posameznih območjih, šolah. Zato vas prosimo, da model razumete kot predlog, in se nam nanj odzovete s pripombami, komentarji, predlogi …

Želimo si, da bi programu Bralne značke tako skupaj našli ustrezno mesto znotraj slovenske osnovne šole, ki bi mentorjem tudi v bodoče zagotavljalo možnosti za strokovni razvoj in dobro delo, mladim bralcem pa čim bolj bralno spodbudno okolje, ki bi podpiralo njihov razvoj v bralce za vse življenje.  

 

IZOBRAŽEVANJA

 

-          Ne spreglejte osrednjega simpozija BZ KNJIGE KOT KULTURNA DEDIŠČINA IN KULTURNA DEDIŠČINA V KNJIGAH , ki bo v torek, 20. novembra (na dan odprtja Slovenskega knjižnega sejma v Cankarjevem domu v Ljubljani). PRIJAVNICA.

-          Seminar na temo BRALNA KULTURA MLADIH – SLOVENSKA KULTURNA DEDIŠČINA bo v četrtek, 27. septembra, v Murski Soboti; vključen bo v okvir festivala Oko besede 2018. PRIJAVNICA.

-          BRALNICE: Ponudbo Bralnic posodabljamo tudi med letom, zato vas vabimo, da si jo ogledate vsakokrat, ko želite pripraviti izobraževanje s področja razvoja bralne kulture v skladu s potrebami svoje ustanove. Možne so kombinacije različnih predavanj/delavnic, ki jih po lastnih željah sestavite v seminar; lahko se dogovorimo tudi za organizacijo regijskega mentorskega srečanja. Prednost pri sofinanciranju boste imele ustanove, ki ste oddaljene od večjih kulturnih središč. VLOGA ZA SOFINANCIRANJE in EVALVACIJA.

 

NASTOPI USTVARJALCEV

 

Ponudbo avtorjev sproti posodabljamo. Pogoji za sofinanciranje so podobni kot v preteklih letih, prednost pri sofinanciranju boste tudi tokrat imele ustanove, ki ste oddaljene od večjih kulturnih središč. VLOGA ZA SOFINANCIRANJE.

 

DARILNA KNJIGA ZA PRVOŠOLCE

 

Z veseljem vam sporočamo, da nam je ponovno uspelo pripraviti darilne knjige prav za vse prvošolčke v Sloveniji ter otroke v slovenskem zamejskem in zdomskem prostoru.
Letos bodo prvošolci povabljeni k branju z darilnim ponatisom slikanice Anje Štefan Kotiček na koncu sveta z ilustracijami Marjance Jemec Božič, ki je prvič izšla leta 2005 pri Mladinski knjigi. Darilne knjige za prvošolce 2018/2019 boste prejeli na začetku septembra.

 

MOTIVACIJSKO GRADIVO

 

Motivacijsko gradivo ostaja tako kot lani. Cene veljajo do preklica. Za naročila do konca leta 2018 priznavamo 10 % popusta.

 

MEDGENERACIJSKO BRANJE 2018-2019

 

Tudi v naslednjem šolskem letu vabljeni k sodelovanju v projektu MEDGENERACIJSKO POVEZOVANJE OB LITERARNIH DELIH, KI SO NAMENJENA NAJSTNIKOM IN ODRASLIM (v nadaljevanju MG projekt).Vabimo vse skupine iz prejšnjih šolskih let. Projekt pa želimo še razširiti; prosimo vas, da vabilo posredujete tistim mentorjem, ki bi jih sodelovanje v MG projektu utegnilo zanimati. 

 

V kolikor bi vas zanimalo sodelovati s svojimi mladimi in odraslimi/starejšimi bralci, vas prosimo, da to sporočite do 12. oktobra 2018 vodji projekta Tilki Jamnik, na e-naslov: tilka.jamnik@bralnaznacka.si


Kako je potekalo delo v šolskem letu 2017/2018, pa si lahko preberete v izčrpnem poročilu, ki ga je pripravila mag. Tilka Jamnik:

MG-POROCILO-17-18.pdf

 

PRISTOPNA IZJAVA

IZJAVA O MENTORSTVU 2018-2019

 

Želimo vam dolgo, vroče poletje!

 

Društvo Bralna značka Slovenije – ZPMS

 

 

Program Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS sofinancirata Javna agencija za knjigo RS in Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.
Podporniki Društva Bralna značka Slovenije - ZPMS so Telekom Slovenije, HOFER, BTC, Elektro Ljubljana, SVIZ Slovenije in Ceeref.
Društvo Bralna značka Slovenije - ZPMS je član Zveze prijateljev mladine Slovenije.
Besedna zveza Bralna značka® je registrirana blagovna znamka Zveze prijateljev mladine Slovenije.