Povabilo referentom

Oko besede

Spoštovani!

 

V času od 23. do 25. septembra bo v Murski Soboti potekalo že 26. srečanje OKO BESEDE, ki z raznovrstnimi prireditvami povezuje ustvarjalce, raziskovalce, posredovalce in bralce slovenske mladinske književnosti. Stalnica tridnevnega srečanja je tudi simpozij, ki ga v sodelovanju z društvom Argo, organizatorjem festivala Oko besede, vsebinsko pripravlja revija Otrok in knjiga.

Letošnji simpozij bo posvečen KRITIKI IN VREDNOTENJU MLADINSKE KNJIŽEVNOSTI. Odvijal se bo v petek, 24. septembra, popoldne.

 

S simpozijskimi prispevki želimo:

 

- odgovoriti na vprašanja, kdo lahko avtentično in verodostojno ocenjuje mladinske knjige in na kakšnih osnovah

- izpostaviti kriterije, ki so se uveljavili pri podeljevanje posameznih slovenskih nagrad na področju mladinske književnosti in jih primerjati z nekaterimi najpomembnejšimi tujimi nagradami

- predstaviti različne vrste kritiških zapisov, ki so namenjeni različnim naslovnikom

- osvetliti poskuse sodobne cenzure in vzroke zanjo

- opozoriti na krčenje prostora, ki ga mediji namenjajo kritiki mladinske književnosti

- s preverljivimi podatki odgovoriti tudi na vprašanje, ali kritike in nagrade vplivajo na bralne interese mladih bralcev.

 

Vabimo vas, da s kratkim sinopsisom (200-300 besed) prijavite referat na razpisano temo. Prijavo je potrebno poslati do 17. maja 2021 na darka.tancer-kajnih@mb.sik.si. Na podlagi sinopsisov bodo do 1.

junija 2021 izbrani referenti, ki bodo sodelovali na simpoziju, do 20. septembra bo potrebno oddati prispevek za morebitno objavo v 111. številki revije Otrok in knjiga (prispevki bodo recenzirani).

 

Darka Tancer-Kajnih (urednica revije Otrok in knjiga) in dr. Dragica Haramija (programska vodja festivala Oko besede)

 

POVABILO REFERENTOM