Stoletnica ljubljanske univerze

logo uni 02 100


Predsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS Marko Kravos bo osrednji gost dogodkov, ki jih bo ob svetovnih dnevih slovenske znanosti in umetnosti ter ob praznovanju svoje stoletnice v Rimu pripravila ljubljanska univerza v sodelovanju z Veleposlaništvom Republike Slovenije v Rimu in Katedro za slovenistiko na rimski univerzi Sapienza. 

 

Marko Kravos, ki je bil italijanskemu občinstvu predstavljen kot avtor pesmi, besedil za otroke in prevajalec iz italijanščine, bo tako 4. decembra na srečanju v splošni knjižnici Biblioteca Tullio De Mauro predstavil svoj umetniški opus, ob tem pa je spregovoril tudi o vlogi projekta Bralna značka pri spodbujanju branja in njenem vplivu na bralno pismenost v Sloveniji. Kot vnet zagovornik slovenskega jezika, se bo še posebej dotaknil pomena branja knjig v maternem jeziku, ki Slovencem v zamejstvu pomeni neprecenljivo kulturno dobrino, skozi katero ohranjajo stik z živo slovensko besedo.

 

Dan kasneje bo Kravos gostoval na Katedri za slovenistiko univerze Sapienza, kje je imel predavanje na temo »Mesto Trsta v slovenski znanosti in kulturi«. Kot avtor, ki ima Trst v žepu, bo to mesto na križišču Srednje Evrope in Sredozemlja predstavil z vidika možnosti sobivanja in povezovanja dveh kultur, ki si delita skupno mejo, a imata tako različni zgodovinski izkušnji.

 

4. december

5. december

Vsi dogodkiMarko Kravos na TV Slovenija (5. 12. 2019, oddaja Kultura, med 1:45 in 3:30):

https://4d.rtvslo.si/arhiv/kultura/174656434