Nagrajene mladinske knjige v letu 2017

 

 

VEČERNICA ZA LETO 2016

 

vecernica

 

Večernica je nagrada za najboljše izvirno mladinsko delo, ki je izšlo v preteklem letu.

Podeljuje jo časopisno-založniško podjetje Večer na tradicionalnem srečanju slovenskih mladinskih pisateljev Oko besede v Murski Soboti od leta 1997 dalje.

Za nagrado večernica za leto 2016 je žirija izbrala 5 nominirancev; zanimivost letošnjega izbora pa je, da se je prvič v zgodovini nagrade en avtor (Peter Svetina) med finaliste uvrstil s kar dvema literarnima deloma.

 

FINALISTI:

Nataša Konc Lorenzutti: Avtobus ob treh. Dob pri Domžalah: Miš, 2016. (Zbirka Z(o)renja).

Miha Mazzini: Zvezde vabijo. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. Besedilo je prejelo nagrado modra ptica za najboljše še neobjavljeno knjižno delo)v letu 2016, v šolskem letu 2017/2018 pa so knjigo prejeli vsi sedmošolci v projektu Rastem s knjigo.

Peter Svetina: Molitvice s stopnic. Ilustr. Ana Zavadlav. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Knjižnica Čebelica).

Peter Svetina: Sosed pod stropom. Ilustr. Damijan Stepančič. Ljubljana: KUD Sodobnost International, 2016. (Zbirka Čudaške prigode).

Bina Štampe Žmavc: Čarimatika. Ilustr. Andreja Peklar. Maribor: Pivec, 2016.


Letošnji nagrajenec je pisatelj in pesnik Peter Svetina za slikanico, zbirko pesmi Molitvice s stopnic. Avtor je prejel večernico že tretjič!

 

molitvice s stopnic

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________

NAGRADA KRISTINE BRENKOVE ZA IZVIRNO SLOVENSKO SLIKANICO 2017

slikanicalogo

 

 

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico je zasnovala Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS), podeljujejo pa jo najlepši izvirni slovenski slikanici, in sicer 22. oktobra, na rojstni dan Kristine Brenkove.

 

V ožji izbor za nagrado se je uvrstilo 5 slikanic:

 

Simon Gregorčič: Soči. Ilustr. Damijan Stepančič. Dob pri Domžalah: Miš, 2017.

Helena Kraljič: Dve želji. Ilustr. Tina Dobrajc. Jezero: Morfemplus, 2016.

Andreja Peklar: Ferdo, veliki ptič. Ilustr. Andreja Peklar. Ljubljana: KUD Sodobnost International, 2016. (Gugalnica: zbirka najboljših slikanic). Slikanica je prejela tudi nagrado Hinka Smrekarja.

Lilijana Praprotnik Zupančič: Radi štejemo. Ilustr. Lila Prap. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017.

Lucija Stepančič: Arsenije!. Ilustr. Damijan Stepančič. Dob pri Domžalah: Miš, 2017. Damijan Stepančič je za ilustracije prejel nagrado Hinka Smrekarja.

 

Nagrado Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2017 je prejela avtorska slikanica Ferdo, veliki ptič avtorice Andreje Peklar.


ferdo

 

Poleg glavne je žirija podelila še dve nagradi:
Slikanica Soči je prejela posebno nagrado za inovativno likovno interpretacijo klasike, slikanica Martin Krpan z ilustracijami Hinka Smrekarja pa posebno nagrado za ohranjanje slikaniške dediščine (slikanica je prvič izšla leta 1917 in velja za prvo slovensko slikanico).

 

soci3                   martin krpan

 

 

_____________________________________________________________________________________________________________

DESETNICA 2017

 

desetnica 2017

 

Desetnico podeljuje sekcija za mladinsko književnost pri Društvu slovenskih pisateljev, in sicer za najboljše slovensko otroško ali mladinsko literarno delo v prozi ali poeziji. Za desetnico lahko kandidirajo le člani Društva slovenskih pisateljev, je torej stanovska literarna nagrada in se podeljuje za obdobje zadnjih treh let.

 

Žirija je na osnovi opravljenega izbora nominirala 10 avtorjev oz. njihovih literarnih del:

 

Milan Dekleva: Menjalnica sanj. Ilust. Jure Engelsberger. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2015. (Zbirka Velike slikanice).

Niko Grafenauer: Kraljice mačke. Ilustr. Jože Ciuha. Ljubljana: Modrijan, 2014.

Neli Kodrič Filipić: Požar. Ilustr. Bojana Dimitrovski. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Zbirka Velike slikanice).

Nataša Konc Lorenzutti: Lica kot češnje. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2015. (Zbirka Odisej).

Vinko Möderndorfer: Kit na plaži. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Zbirka Odisej).

Saša Pavček: Zakaj je polje jezero? Pravljica o skrivnosti Cerkniškega jezera. Ilustr. Damijan Stepančič. Dob pri Domžalah: Miš, 2014.

Sebastijan Pregelj: Deček Brin na domačem kolišču. Ilust. Jure Engelsberger. Dob pri Domžalah: Miš, 2016. (Zbirka Zgodbe s konca kamene dobe).

Bina Štampe Žmavc: Čarimatika. Ilustr. Andreja Peklar. Maribor: Pivec, 2016. (glej večernica 2016)

Anja Štefan: Sadje z naše ladje. Ilustr. Jelka Reichman. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Zbirka Velike slikanice).

Janja Vidmar: Prijatelja. Ilustr. Suzi Bricelj. Dob pri Domžalah: Miš, 2014. (Zbirka Okrog sveta).

 

Nagrado je prejel pisatelj Vinko Möderndorfer za mladinski roman Kit na plaži.

 

kit na plazi

 

 

 _____________________________________________________________________________________________________________

PRIZNANJE ZLATA HRUŠKA 2017

 

logo hruska

 

Priznanje zlata hruška podeljuje Mestna knjižnica Ljubljana, Pionirska – center za mladinsko književnost in knjižničarstvo. S priznanji zlata hruška želi Pionirska opozarjati na dobre mladinske knjige.

 

Priznanje se podeljuje v štirih kategorijah, v katerih so bili letos nagrajeni:

 

Jiři Bezlaj: Evangelij za pitbule. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Nova slovenska knjiga). – v kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga;

Els Beerten: Vsi si želimo nebes. Cankarjeva založba, 2016. (Zbirka Najst). − v kategoriji prevedena mladinska leposlovna knjiga, podeljujejo jo skupaj s Slovensko sekcijo IBBY;

Boris A. Novak: Oblike duha. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Zbirka Sončnica). − v kategoriji izvirna slovenska mladinska poučna knjiga;

Yanis Varoufakis: Ta svet je lahko boljši: kako sem hčeri razložil gospodarstvo. Ljubljana: Cankarjeva založba, 2016. (Zbirka Najst). − v kategoriji prevedena mladinska poučna knjiga.

 

pitbuli       vsi si zelimo nebes       oblike duha       ta svet je lahko boljsi

 

 

 _____________________________________________________________________________________________________________

LEVSTIKOVE NAGRADE 2017

 

levstikovelogo

 

Levstikove nagrade že od leta 1949 dalje podeljuje založba Mladinska knjiga za najkakovostnejša dela, ki jih je izdala na področju otroškega in mladinskega leposlovja. Nagrade se podeljujejo za dela, ki so izšla izključno pri založbi Mladinska knjiga. Od leta 1990 se nagrade podeljujejo bienalno – na vsaki dve leti. Od leta 1999 dalje se podeljuje tudi nagrada za življenjsko delo.

 

Nagrada za izvirno leposlovno delo:

Peter Svetina za pesniško zbirko Molitvice s stopnic. Ilustr. Ana Zavadlav. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2016. (Knjižnica Čebelica)

Nagrada za izvirne ilustracije:

Tanja Komadina za ilustracije v knjigi Maše Ogrizek Gospa s klobukom. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2017. (Zbirka Deteljica).

Nagradi za življenjsko delo:

Letošnja Levstikova nagrajenca za življenjsko delo sta pisatelj Slavko Pregl (med drugim tudi podpredsednik Društva Bralna značka Slovenije – ZPMS) in ilustratorka Lila Prap.

 

  _____________________________________________________________________________________________________________

NAGRADE HINKA SMREKARJA 2017

 

ZDSLU 0

 

Nagrada Hinka Smrekarja je najvišje slovensko priznanje na področju ilustracije, ki jo podeljuje Ilustratorska sekcija Zveza društev slovenskih likovnih umetnikov v okviru slovenskega bienala ilustracije, ki poteka v Cankarjevem domu. Poleg glavne nagrade ter nagrade za življenjsko delo podeljujejo tudi priznanje, plakete in pohvale Hinka Smrekarja.

 

Nagrado Hinka Smrekarja za življenjsko delo je prejel ilustrator Marjan Manček.

Nagrada Hinka Smrekarja: Damijan Stepančič za ilustracije v slikanici Arsenije!, avtorice Lucije Stepančič, ki jo je izdala založba Miš. (glej nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2017)

Plaketi Hinka Smrekarja: Suzi Bricelj za ilustracije v pesniški zbirki Vinka Möderndorferja Pesmi in pesmičice, ki je izšla leta 2015 pri založbi Mladinska knjiga in Tina Dobrajc za ilustracije v knjigi Aleša Štegra: Kurent, ki je leta 2015 izšla pri založbi Mladinska knjiga.

Priznanje Hinka Smrekarja: Andreja Peklar za ilustracije v avtorski slikanici Ferdo, veliki ptič, ki je izšla pri založbi KUD Sodobnost International v letu 2016. (glej nagrada Kristine Brenkove za izvirno slovensko slikanico 2017)